Breed moratorium
Breed moratorium
Op 8 maart 2017 heeft de Staatssecretaris van Sociale Zaken aangegeven dat zij ernaar streeft het Besluit breed moratorium (link) per 1 april 2017 in werking te laten treden. Wellicht heeft u hierover al iets in het nieuws gehoord. Graag informeren wij u wat het doel is van het breed moratorium, aan welke voorwaarden een schuldenaar moet voldoen om in aanmerking te komen voor het breed moratorium en wat de gevolgen voor u als schuldeiser zullen zijn.
Algemeen
Op dit moment kent de wetgever al een moratorium in de faillissementswet (artikel 287b). Dit moratorium geeft de schuldenaar de mogelijkheid om een afkoelingsperiode van maximaal 6 maanden te verzoeken, indien sprake is van een bedreigende situatie. Dit is slechts beperkt tot enkele bijzondere omstandigheden. Namelijk de gedwongen woningontruiming, beëindiging van de levering van gas, elektra of water of de opzegging dan wel ontbinding van de zorgverzekering.
Met de komst van het breed moratorium kan er een afkoelingsperiode (van eveneens maximaal 6 maanden) aan de rechtbank worden verzocht door het college van burgemeester en wethouders, indien valt te voorzien dat een natuurlijk persoon niet zal kunnen voortgaan met het betalen van zijn schulden of indien hij in de toestand verkeert dat hij heeft opgehouden te betalen. Dit betreft de privéschulden van een natuurlijk persoon of, in enkele uitzonderlijke gevallen, de zakelijke schulden van een natuurlijk persoon. Deze afkoelingsperiode kan worden aangevraagd als de schuldenaar is toegelaten tot de gemeentelijke schuldhulpverlening en treft álle schuldeisers die op dat moment een vordering op de betreffende schuldenaar hebben. Het breed moratorium kan slechts eenmaal in de 10 jaar worden ingezet.
Doel
Het doel van het breed moratorium is om de schuldenaar een adempauze te geven om de financiële situatie te stabiliseren en om samen met zijn schuldhulpverlener te bezien of er mogelijkheden zijn om een minnelijke regeling te treffen met de schuldeisers. Alle rechts- en executiemaatregelen moeten dan ook tijdens de afkoelingsperiode worden gestaakt. Dit betreft een tijdelijke opschorting. Na afloop van de afkoelingsperiode herleven de incasso- en executiebevoegdheden.
Voorwaarden waar de schuldenaar aan moet voldoen
Voorop staat dat een verzoek tot een afkoelingsperiode enkel mogelijk is indien de schuldenaar is toegelaten tot de gemeentelijke schuldhulpverlening. Het breed moratorium kan enkel worden afgekondigd indien dit voor de schuldhulpverlening “noodzakelijk” is en indien dit in het belang is van de gezamenlijke schuldeisers. Zoals reeds eerder aangegeven is het college degene die bepaalt of een dergelijke aanvraag wordt gedaan en ook de daadwerkelijke aanvraag moet doen (en de bijbehorende kosten voor haar rekening neemt). Dit betekent echter niet dat de schuldenaar zelf geen verplichtingen heeft. De schuldenaar dient:
– een positieve en actieve bijdrage aan het welslagen van de beoogde financiële stabilisatie te leveren.
– mededeling te doen van alle feiten en omstandigheden die van invloed kunnen zijn op de schuldhulpverlening.
– medewerking te verlenen aan het ingezette schuldhulpverleningstraject.
– “naar vermogen” baten voor de boedel te verwerven (er mag worden verwacht dat hij zich inzet om een zo hoog mogelijke aflossing te realiseren).
– mee te werken aan het beheer van zijn boedel en schulden.
– het inkomen en vermogen onder beheer van de schuldhulpverlener te stellen
– in staat te zijn om vaste woon- en energielasten alsmede premies voor gebruikelijke verzekeringen te kunnen voldoen (eerste levensbehoeften).
– géén nieuwe schulden aan te gaan.
Indien de schuldenaar zich niet aan bovenstaande voorwaarden houdt, dan kan (en in sommige situaties moet) het college de rechter verzoeken om het moratorium te beëindigen. U als schuldeiser (of wij namens u) kunnen het college verzoeken om een dergelijke tussentijdse beëindigingprocedure te starten. Het college is niet verplicht om een dergelijk verzoek te honoreren, bijvoorbeeld indien de schuldenaar nieuwe schulden aangaat. Ook het niet betalen van een doorlopende betalingsverplichting, zoals het niet tijdig voldoen van een huurtermijn, wordt hierbij gezien als een nieuwe schuld.
Gevolgen in de praktijk
Zodra er een afkoelingsperiode toegekend wordt door de rechter dient het college terstond alle bekende schuldeisers te informeren. De schuldeisers dienen dan met onmiddellijke ingang alle incasso-/ gerechtelijke- en/of executiemaatregelen te staken. Gedurende de afkoelingsperiode zullen wij uw dossier gewoon in behandeling houden en het contact met de schuldhulpverlening behouden om te bezien wat de vervolgstappen zullen zijn. Daarnaast zullen wij de termijn bewaken zodat wij uw vordering, ná afloop van de afkoelingsperiode, indien nodig direct weer op kunnen pakken en eventuele maatregelen kunnen laten herleven.
Hoe vaak een dergelijke afkoelingsperiode daadwerkelijk in de praktijk zal voorkomen is nog niet te voorzien. Wel ligt het in de lijn der verwachting dat het college een zorgvuldige afweging zal maken alvorens een afkoelingsperiode te verzoeken, te meer daar zij de kosten voor de procedure zelf dient te dragen. Ook is het nog onduidelijk hoe de gemeentelijke schuldhulpverlening de termijnen kan en zal bewaken, gezien de grote achterstanden waar zij op dit moment al mee kampen.
Indien u nog aanvullende vragen heeft omtrent het breed moratorium dan staat het u natuurlijk vrij om contact met ons kantoor op te nemen. Wij zullen de tijd nemen om u zo goed mogelijk te informeren.