Actualiteiten Publieke en Private Samenwerkingsverbanden
Doelgroep: advocaten en gerechtsdeurwaarders
Donderdag 30 maart 2023 (16:00 uur – 21:00 uur)
Docente: Mr. I(nge) Brattinga Zij is vanaf 1998 als docent parttime werkzaam in het hbo. Eerst bij de deeltijdopleiding HRM en sinds 2021 verbonden aan de Juridische Hogeschool Avans & Fontys aan het lectoraat Recht en Digitale Technologie. Naast het onderwijs is zij verbonden aan VRF Advocaten te Oisterwijk. Haar kennis en interesse liggen op het gebied van arbeidsrecht, ondernemingsrecht, aansprakelijkheid, contractenrecht en in het bijzonder privacyrecht/ gegevensbescherming. Verder is zij in dit kader sinds 2018 CIPP/E en CIPM gecertificeerd.
Inhoudsopgave cursus: Hoe vaak werken partijen met elkaar samen zonder over de juridische aspecten na te denken? Heel vaak niet of pas als er problemen zijn.
Wanneer wordt de advocaat/bedrijfsjurist bij (het tot stand komen van) een samenwerkingsverband betrokken? Te laat veelal.
Een samenwerkingsverband met allerlei rechten plichten bestaat ook zonder samenwerkingsovereenkomst of iets dergelijks. Als dat zo is kun je beter zorgen dat je het goed regelt en weet waar de partijen aan toe zijn. Wat zijn dan de juridische aspecten die van belang zijn?
In deze cursus wordt ingegaan op de juridische aspecten van publieke-private of private-private samenwerkingsverbanden zoals het contractenrecht, het aansprakelijkheidsrecht en het ondernemingsrecht.
Actualiteiten (Internationaal) Privaatrecht met focus vanuit de praktijk van het familierecht
Doelgroep: advocaten en gerechtsdeurwaarders
Donderdag 6 april 2023 (16:00 uur – 21:00 uur)
Docent: mr.dr. Arlette R. van Maas de Bie (founding partner van Van Maas de Bie, Advocatuur, Mediation en Coaching) is gepromoveerd op internationale echtscheidingen, als docente IPR aan verschillende opleidingen verbonden (o.a. vFAS/AvdR) en heeft als advocaat een internationale rechtspraktijk. Zij is gespecialiseerd in het internationaal privaatrecht, met een focus op internationale echtscheidingen en familiekwesties.
Daarnaast houdt Arlette zich bezig met internationale afstamming, draagmoederschap, erkenning van kinderen, vaststelling van het vaderschap, internationale adopties en het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit.
Inhoudsopgave: algemene beginselen van het ipr, rechtsmacht, toepasselijk recht, erkenning en tenuitvoerlegging. Specifiek met focus op personen- en familierecht praktijk algemeen.
Recht in de digitale wereld
Doelgroep: advocaten en gerechtsdeurwaarders
Donderdag 20 april 2023 (16:00 uur – 21:00 uur)
Docente: mr. dr. Colette Cuijpers is associate professor en universitair hoofddocent aan de TILT – Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Tilburg Universiteit. Daarnaast is zij lector Recht en Digitale Technologie aan de Juridische Hogeschool Fontys/Avans. Ze doceert in onder andere vakken over aansprakelijkheid en het internet, privacy- en databescherming en e-commercie.
Voorlopige inhoudsopgave: de regulering (van de impact) van digitale technologie op het recht; digitale technologie als reguleringsinstrument en digitale technologie als tool in het juridische beroep; daarnaast zullen ook aspecten inzake privacy- en gegevensbescherming in een digitale wereld worden besproken;
Actualiteiten Huurrecht
Doelgroep: advocaten en gerechtsdeurwaarders
Donderdag 15 juni 2023 (16:00 uur – 21:00 uur)
Docente: mr. I.C.K. (Ivette) Mol, advocate en partner/eigenaar bij Law&Pepper Advocaten en gespecialiseerd in huurrecht, in de breedste zin van het woord. Zij treedt op voor winkel- en hotelketens, (institutionele) beleggers, projectontwikkelaars, financiële instellingen, overheidsinstellingen en woningcorporaties. Zij is onder andere vaste docent huurrecht bij de landelijke opleidingsinstituten OSR en Academie voor de Rechtspraktijk en redactielid van het toonaangevende Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte, waarin zij met regelmaat publiceert over haar specialisme. Ook is zij bestuurslid van de Vereniging van Huurrecht Advocaten (VHA) en lid van de adviesraad Huur en Vastgoed van het opleidingsinstituut OSR.
Inhoudsopgave cursus: tijdens deze cursus worden de actuele ontwikkelingen van het huurrecht van het afgelopen jaar besproken. Daarbij zal met name stil worden gestaan bij de meest in het oog springende uitspraken van diverse rechterlijke instanties voor zowel het woonruimte huurrecht als het bedrijfsruimte huurrecht. Er zal voldoende ruimte zijn voor discussie en inbreng van de cursisten. Na deze cursus bent u weer helemaal op de hoogte van de rechtspraakontwikkelingen van het afgelopen jaar; een must voor iedere praktijkbeoefenaar die in zijn / haar praktijk zich met het huurrecht bezighoudt.
Actualiteiten Erfrecht
Doelgroep: advocaten en gerechtsdeurwaarders
Donderdag 22 juni 2023 (12:30 uur – 17:15 uur)
Docenten : 1. mr. Petra.G. Knoppers is advocaat bij SmeetsGijbels in Amsterdam en specialist op het gebied van erfrecht. Zij is bestuurslid van NOVEX (Nederlandse Organisatie voor Executeurs), lid van de VEAN (Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland) en docent erfrecht aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast doceert zij veelvuldig op het gebied van het erfrecht aan rechters, advocaten, notarissen, fiscalisten, goede doelen, etc.
2. mr. Saskia J. Kerbusch is ook advocaat bij SmeetsGijbels in Amsterdam. Zij is lid van de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS), de VEAN (Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland) en de NOVEX (Nederlandse Organisatie voor Executeurs). Daarnaast geeft Saskia regelmatig cursussen en lezingen met name op het gebied van het erfrecht.
Inhoudsopgave cursus: tijdens deze cursus komen de belangrijkste aspecten van het erfrecht aan de orde: erfopvolging bij versterf, legitieme en executele vereffening en andere wettelijke rechten. Vanzelfsprekend wordt daarbij aandacht besteed aan de actualiteit, waarbij ook recente belangrijke jurisprudentie behandeld zal worden. De procesrechtelijke elementen van het erfrecht, zoals bevoegdheidsvraagstukken en beslag, komen eveneens aan bod.

Huur- en executierecht
Doelgroep: advocaten en gerechtsdeurwaarders
Donderdag 5 oktober 2023 volgt (16:00 uur – 21:00 uur)
Docente: mr. A.W. Veth. Hij is advocaat bij Vandervoodt Vermeulen Veth advocaten, daarnaast gerechtsdeurwaarder en mede-eigenaar van Inkassier Gerechtsdeurwaarders en Incasso. Gespecialiseerd in vervoersrecht, maar ook al ruim 25 jaar ervaring met huurrecht en tenuitvoerlegging van vonnissen.
Inhoudsopgave: aan de orde komen de actualiteiten op het gebied van het huurrecht en de praktische toepassing hiervan in de dagelijkse rechtspraktijk. Met deze cursus brengt u al uw kennis en inzicht van deze materie weer helemaal op peil. Uiteraard is er ruimte voor (praktijk)vragen.
Actualiteiten Insolventierecht
Doelgroep: advocaten en gerechtsdeurwaarders
Donderdag 30 november 2023 (16:00 uur – 21:00 uur)
Docent: mr. Daan Schalken is advocaat en gespecialiseerd in het ondernemings- en insolventierecht. Hij begeleidt als advocaat bedrijven in (financiële) moeilijkheden, adviseert bestuurders bij diverse kwesties en dient regelmatig als klankbord voor het management van grotere organisaties. Daan is door de jaren heen veelvuldig benoemd als curator in verschillende (grotere en/of mediagevoelige) faillissementen. Naast zijn werk als advocaat(-partner/vennoot) en curator bij BG.legal, is hij als gastdocent insolventierecht verbonden aan de Juridische Hogeschool (Avans & Fontys).
Inhoudsopgave cursus: tijdens de cursus wordt aandacht besteed aan recente ontwikkelingen op het terrein van het insolventierecht.
Actualiteiten Arbeidsrecht
Doelgroep: advocaten en gerechtsdeurwaarders
Donderdag 7 december 2023 (16:00 uur – 21:00 uur)
Docent: Mr. dr. Pascal Kruit is sinds 2011 advocaat en heeft daarvoor 5 jaar als universitair docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam gewerkt, waar hij in 2012 is gepromoveerd. Pascal werkt thans als advocaat bij Kruit Arbeidsrecht en is daarnaast nog een dag per week docent aan de Erasmus Universiteit.
Voorlopige inhoudsopgave cursus: De Wet Arbeidsmarkt in Balans is per 1 januari 2020 in werking getreden. Tijdens deze cursus worden alle facetten van deze nieuwe wetgeving besproken naar de huidige stand van zaken. Vragen die onder andere aan bod komen zijn: Wat zijn de verplichtingen van een werkgever bij een contract voor bepaalde tijd? Mag ik een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst opnemen? Kan ik een werknemer die zijn werk niet goed doet nog wel ontslaan, en wat is daar dan voor nodig? Op deze en tal van andere praktische vragen krijgt u tijdens deze cursus een antwoord.